Hjulinställning/framvagnsinställning

Hjulinställning är en tjänst som kan leda till att du sparar pengar. En dålig hjulinställning kan förstöra dina nya däck.

Hjulinställning är en del av däckskötseln som måste kontrolleras regelbundet för att undvika skador vid körning. Läs hur du kan identifiera om din bil inte har rätt hjulinställning och varför kontroll och skötsel av dina däck är nyckeln till säkerhet och god däckekonomi!

Rich text

Vad är en hjulinställning?

En hjulinställning innebär att man justerar vinkeln på hjulen så att de sitter parallellt och vinkelrätt mot marken. Hjuliställning utför man för att undvika för mycket friktion, ojämnt slitage på däcken eller fel på fjädringen. 

Hjulinställningen består av tre olika vinklarna som beskrivs som Toe, Camber, Caster o.s.v. vilka alla har betydelse för hur bilen beter sig i färd rakt fram, i svängar, vid inbromsning och över ojämnheter etc.         

 • Camper: Hjulens lutning sett framifrån. En lätt negativ camper rekommenderas då detta motverkar centrifugalkraften i kurvor.
 • Toe: Vinklingen på däcken i färdriktningen. En liten inåtlutande vinkel ger framvagnen bättre stabilitet och kompenserar för eventuellt slitage i styrleder mm.
 • Caster: Hjulupphängningens lutning på en framvagnsinställning.  Har framvagnsinställning en bra castervinkel för din bil så rättar bilen upp sig själv om man släpper ratten efter en sväng. 

 

Point S-expertis inom däckinställning för motorcykel, lastbilar och jordbruksfordon

Alla Point S-verkstäder utför däcktjänster av team som regelbundet tränas i ny teknik och utrustning. De kan justera däck från alla typer av fordon, bilar till lastbilar eller lantbruksfordon.

 

Fördelarna med hjulinställning

En bra justering ger dig många fördelar när det gäller komfort, pengar och säkerhet:

 • Det hjälper till att minska kostnaderna för underhållet på din bil. Tack vare en bra justering kommer dina däck gynnas av ett bättre rullmotstånd.
 • Det minskar bränsleförbrukningen. När dina fyra däck är väl inriktade, minskar det friktionen på vägen och det kräver mindre energi för samma körning på samma avstånd.
 • Eftersom byte av däck inte alltid är önskvärt för din budget, tänk på att om hjulen justeras optimerar dina däcks livslängd.
 • Det skyddar vissa mekaniska delar av fordonet. Faktum är att vissa delar av din bil som uppvisar onormalt slitage kan vara ett resultat på dålig inriktning.
 • Fyra justerade hjul förbättrar manövrerbarheten och bilstyrningen, vilket är en enorm säkerhetsfaktor när du kör i dåligt väderlag. Dessutom ger det en mycket trevligare och mer komfortabel körning
 • Din bil släpper ut mindre koldioxid. Det kan också bidra till att minska föroreningar, dvs bättre för miljön!

 

3 Indikatorer för dålig hjulinställning

Eftersom det kan vara svårt att veta om du behöver justera dina hjul, ta en titt på våra tre snabba experttips:

 • Däcken sliter oregelbundet
 • Fordonets körning kan ändras från en rak linje. Föreställ dig att du kör på motorvägen, du bör kunna släppa styrningen i en sekund. Om du märker att bilens riktning rör sig åt vänster eller höger kan det vara ett tecken på en dålig hjulinställning.
 • Om bilen drar snett.

 

När ska du kontrollera din hjulinställning?

Det rekommenderas att du justerar dina fordons hjul en gång om året eller var 20 000 kilometer. Emellertid kan en onormal inställning uppstå under hela däckets livslängd, och om du märker någon av de tre indikatorerna ovan rekommenderar vi att du utför en regelbunden kontroll av en specialist.

 

Hjulinställning nära mig

Och du, när kontrollerade du hjulinstnällningen senast? För mer information boka en tid med en av våra exporter eller besök vår närmaste PointS verkstad som tar hand om din hjulinställning !