Råd till dig om hur du sänker din drivmedelskonsumtion

Har du hört om de ökande drivmedelspriserna? Det har du alldeles säkert. Point S ger dig här några exempel på förutsättningar som kan minska dina bensinkostnader: däckens påverkan, trafikköer, väder, hastighet, trafikförhållanden, körstil... Du kommer att ha alla påvekan på din bränsleförbrukning.

Rich text

VILKEN PÅVERKAN HAR MINA DÄCK PÅ DRIVEMEDELSKONSUMTIONEN?

Visste du att däcken kan påverka bränsleförbrukningen med upp till 20 %? 
Du måste välja däck med omsorg för att optimera din bränsleförbrukning; däckstorlek, lufttryck och däckslitage är några faktorer som måste beaktas innan du köper nya däck. 

Rich text

VILKA ANDRA FAKTORER KAN SÄNKA MIN BRÄNSLEFÖRBRUKNING?

Andra faktorer som kan påverka din bränsleförbrukning är trafikstockningar, fortkörning, kallt väder, bilens luftmotstånd, trafikförhållande och din bils motortyp. Här får du några tips som kan optimera din bränsleförbrukning.

  • Stäng av motorn när stoppet beräknas vara mer än 30 sek: Dagens bilar använder elektroniska bränsleinsprutare som inte tillåter att något bränsle försvinner under uppstart. Många av dagens bilar har en Eco-funktion som innebär att bilens motor automatiskt stannar när man står still vid stopljus etc. 
  • Anpassa din körstil: Om du vill minska din bränsleförbrukgning råder vi dig till att köra i ett jämt tempo, undvik snabba accelerationer och inbromsningar. Dessutom deformeras dina däck när du kör för fort. Och du kommer väl ihåg att däcken har en stor inverkan på bränsleförbrukningen?
  • Tanka när det inte är för varmt: Bensin och diesel förångas när det är för varmt ute. Du kan få samma problem när tanken börjar bli tom och det är bättre att tanka innan den är för tom för att undvika ett oväntat bränslestopp. 
  • Stäng fönsterna och undvik tung last och taklast: Har du takbox eller takräcke? Om du inte använder dem så ta bort dem. Man ska undvika last på bilens tak då detta ökar luftmotstånder och därmed ökar bränsleförbrukningen. Lasta inte bilen för tungt, det ökar bränsleförbrukningen. Stäng bilens fönster, framför allt om du kör i högre hastigheter. då detta innebär ytterligare påfrestan och ökning av bränsleförbrukningen. 

 

HUR RÄKNAR JAG UT MIN BRÄNSLEKONSUMTION?

Du behöver inte vara någon expert för att räkna ut din bränslekonsumtion. Point S ger dig här 3 lätta metoder att räkna ut och hantera din bränslekonsumtion: 

  • Jag ser i bilkonstruktörens instruktioner om hur den genomsnittliga förbrukningen är: Alla bilar har en angiven genomsnittlig bränsleförbrukning (mäts i liter/km) och hur mycket bilens bränsletank rymmer. I bilens tekniska beskrivning finns information om detta. Det är en genomsnittlig för brukning så det varierar för alla bilförare då körstil mm spelar in. 
  • Jag tittar på min instrumentbräda: För att få en exakt genomsnittlig bränsleförbrukning kan du se på dina instrument hur många kilometer du kört och hur mycket bränsle det gått åt. Tänk på att nollställa tripmätaren när du tankar full tank så att det blir rätt förutsättning för din uträkning. För att få rätt konsumtionsberäkning bör du inte mäta under de första kilometerna när du tankat eftersom bilen eventuellet drar mer bränsle då.
  • Jag räknar själv ut det: Om din bil inte via instrument kan förse dig med din genomsnittliga bränslekonsumtion kan du nollställa din tripmätare när du tankat full tank. Nu vet du hur många liter du tankat och du kommer att veta hur många kilometer du kört när det är dags att tanka nästa gång. Du räkna ut den genomsnittliga bränsleförbrukningen genom att ta antal liter/antal kilometer x 100. Exempelvis, om du tankar 10 liter och har kört 200 km betyder det att du har förbrukat 5 liter/mil. 

 

Verkar det inte enkelt nu? Välj dina däck med omsorg, ändra ditt beteende och du kommer att spara in på dina bränslekostnader. Dessutom kommer du genom din minskade bränsleförbrukning att minska på utsläpp av koloxid och andra avgaser, vilket är bra för klimatet! 

För mer information boka en tid med en av våra exporter eller besök vår närmaste PointS verkstad !