11 saker som du bör kontrollera innan resan!

De flesta semestrar innebär massa planering och långa resor. Vart du än ska åka behöver du vidta vissa försiktighetsåtgärder innan du ger dig ut på vägarna. Här får du några tips som kan göra din resa säkrare och bekymmerslös!

Rich text

1 - VINDRUTETORKARE

Kontrollera så att vindrutetorkarna är rena och i god kondition. Slitna torkarblad kan visa sig genom att de har svårt att förflytta sig över vindrutan, gummiljud eller konstiga rörelsemönster kan vara exempel på detta. Ibland räcker det med en ordentlig rengöring av bladen för att de ska fungera!

 

2 - STRÅLKASTARE

Strålkastare, baklampor och blinkers funktionalitet bör kontrolleras innan avförd. Att lamporna fungerar utan problem är en förutsättning för att du ska kunna köra säkert och undvika böter! Be en familjemedlem eller granne om hjälp att kontrollera lamporna.

 

3  VINDRUTA

Kontrollera så att du inte har för stora skador eller förslitningar i vindrutan. Har du stora stenskott eller svårt att se genom rutan vid mörkerköring är det kanske bäst att byta rutan innan du ger dig iväg med familjen på resa. 

 

4  DÄCKSTATUS OCH LUFTTRYCK

Det finns tre huvudmoment som behöver kontrolleras när det gäller däcken:

  • Däcktrycket behöver kontrolleras innan en längre resa. Däcktrycket bör kontrolleras när däcket är kallt så att värmen i däcket inte påverkar resultatet. Rätt däcktryck sparar bensin och minskar däckslitaget.
  • Mönsterdjupet på däcken bör inte vara mindre än 1,6 mm för sommardäck och 3,0 mm för vinterdäck. Lägre mönsterdjup ger böter!
  • Slitaget på däcken får inte vara ojämt, detta kan bero på obalans i däcken eller felaktig hjulinställning som behöver åtgärdas.

 

5  KONTROLLERA KYLAREN

På sommaren är en av anledningarna till överhettad motor att man har en läcka i kylarsystemet. Om detta förekommer så ser man en grön, gul eller orange vätska under bilen som visare att systemet läcker. En sådan skada måste åtgärdas innan man ger sig av på semesterresan.

 

6  KONTROLLERA OLJA MM 

Oljan, kylmedlet (för luftkonditionering) och torkarvätskan måste kontrolleras. För lite olja kan skada motorn och avsaknad av kylmedel kan förstöra luftkonditioneringen. Att laga skador på motor och luftkonditionering är mycket dyrt och det är därför viktigt att kontrollera nivåerna regelbundet. 
Servostyrningsolja och växellådsoljan måste också kontrolleras. Om du har svårt att svänga och din ratt vibrerar mycket när du stannar bilen kan det bero på att nivån på servostyrningsoljan är för låg. Växellådsoljan måste kontrolleras, speciellt om din bil har många mil på nacken. 

 

7  BILBÄLTE

Kontrollera så att bilbältena fungerar utan problem. Är det problem med något bälte bör detta bytas ut innan du ger dig ut på en längre resa.

 

8  AVGASSYSTEM OCH ROST

Om du hör ljud när du kör över ojämnheter kan detta bero på att ditt avgassystem har lossnat. Detta åtgärdas ganska enkelt på en verkstad. Passa samtidigt på att kontrollera om det finns rost under bilen. Rost kan orsaka att komponenter i bilen går sönder när bilen utsäts för stötar vid körning.

 

9  BROMSAR

Bromsarnas effektivitet är självklart en av de viktigaste säkerhetsaspekterna i din bil. Om du märker att bromssträckan har blivit längre är det bäst att du omgående kontrollerar bromsarna hos en bilverkstad. 

 

10  BATTERI 

Du kan testa batteriet med en multimeter. Spänningen skall vara mellan 12,5 v vid 100 % laddning och 14,5 % när motorn är igång. En spänning på 12 % motsvarar laddning med 25 % vilket innebär att du behöver ladda batteriet. Det finns ett flertal tecken på att batteriet är urladdat:

  • Det är svårt att starta bilen
  • En sulfatdoft (ruttet ägg) kan kännas om batteriet läcker batterisyra
  • Elektriska element i bilen fungerar inte som de ska

Är du osäker så fråga på en verkstad. Det är bra att kontrollera batteriet var tredje månad.

 

11  NÖDUTRUSTNING

Första-hjälpen-väska, reservhjul, varningstriangel mm måste vara i utmärkt skick för användning i en eventuell nödsituation. 

 

Har du kontroll över allt i vår checklista kan du köra säkert på semestern!

Trevlig resa!

 

För mer information boka en tid med en av våra exporter eller besök vår närmaste PointS verkstad!