Grundläggande bilutrustning vid olyckstillbud - Vad är viktigast?

Haveri och olyckor kan drabba vem som helst. Här är några saker som du alltid bör ha i din bil!

Rich text

När du åker i din bil är det viktigt att vara beredd på att en olycka kan hända. Även om vi inte vill tänka på det så är det bättre att vara beredd på att en olycka eller ett missöde som en punktering kan hända så att man då har kontroll över situationen. För din hjälp finns här en lista över de 10 grundläggande utrustningar du bör ha i bilen om en olycka skulle hända. 

 

  • Ett komplett Första-hjölpen-kit: Vad behövs i det? Plåster, sterila kompresser, blodstoppare, gasbinda, sax, handskar mm. Ett Första-hjälpen-kit kan i princip rädda en människas liv. Oavsett skadan så har du utrustningen för att kunna hjälpa. 
  • En ficklampa: Du måste kanske stanna vid vägrenen i mörkret och en ficklampa kan hjälpa dig att klara situationen både om det gäller att byta ett däck eller hitta rätt utrustning i bilens bagageutrymme. Att ha tillgång till en ljuskälla är ytterst viktigt. Du bör också förvara extra batterier i bilen. 
  • Vattenflaska och mat: Om du blir fast vid vägkanten eller i bilkön en längre tid är det bra att ha vatten och något ätbart i bilen. Det dröjer kanske många timmar innan du kan köra vidare. 
  • En filt och extra kläder: Det kan hända att bilen går sönder och att värmen i bilen slutar att fungera, då är det framförallt vintertid viktigt att du har extra kläder eller filtar i bilen så att du inte fryser. 
  • En isskrapa: Vinterväder kan vara svårt att förutspå och det är klokt att ha en isskrapa i bilen så att du har fri sikt när du ska köra. Dessutom kan du få böta om du inte ser till så att du har fri sikt när du kör.
  • Spolarvätska och glykol: Att hälla på spolavätska så fort du får indikation på att behållaren börjar bli tom är en ytterst viktigt säkerhetsåtgärd,. vintertid används spolarvätska med etanol. När det börjar bli kallt bör du tillsätta glykol i kylarsystemet som frostskydd. Glykolet skyddar även som ett rostskydd. 
  • Startkablar: Under vintern kan kylan ställa till med besvär för bilarna, speciellt batterierna är känsliga och kan lätt förlorar kraften. Ha alltid startkablar i bilen om du eller någon annan får problem med att starta bilen. 
  • Sand: På vintern kan man fastna i en snödriva eller halka på glashala gator. Om man har en påse sand i bilen kan det hjälpa dig att få fäste med däcken och komma loss från besvärligheter. Lägg inte tösalt i bagageutrymmet då detta kan leda till rostangrepp.

 

En punktering eller en olycka kan hända alla. Med dessa grundläggande föremål i bilen kan du köra med din bil utan att behöva oroa dig.

För mer information boka en tid med en av våra exporter eller besök vår närmaste PointS verkstad!