Hur man väljer de bästa vinterdäcken

Det gäller att välja däck som passar din bil, ditt körsätt och ditt miljöval. Våra verkstäder hjälper dig att hitta rätt däck och här har du 10 råd som kan förbereda dig inför däckköpet.

Rich text

1  DÄCKSTORLEK OCH HASTIGETSBETECKNING

I de flesta fall lämnar du reg nr till verkstaden och de kan med hjälp av den uppgiften enkelt få fram vad du ska ha för storlek på däcken till din bil. 
I bilens handbok eller registerbevis framgår det vilken däckstorlek du får ha på bilen, t ex 205/60 R16. Dessa siffror betyder i korthet:

 • 205 - detta nummer hänvisar till bredden på däcket, dvs den yta som har kontakt med vägbanan.
 • 60 - detta är höjden på sidan på däcket
 • 16 - detta är storleken på den inre diametern på däcket mätt i tum. Samma storlek har du på fälgarna på bilen. 

 

2  VÄGBANOR

Vilken typ av väg kör du mest, grus eller asfalt? I stad eller på landsväg/motorväg? Om du kör mycket ska du inte tveka att köpa premiumdäck, speciellt om du kör en bil som tendens att slira på dåligt väglag. Kör du mest i stadstrafik räcker det väl med bra däck i mellanklasssegmentet, t ex Point S-däck!

 

3  TITTA PÅ DÄCKEN

Gå till en däckhandel och titta på däcken. Där kan du jämföra kvalitén på däcken, särskilt däckmönster, där ett grovt mönster ger bättre fäste på vintervägar och underlättar körning i snö. 

 

4  FRÅGA DE RÄTTA FRÅGORNA

För att kunna utrusta bilen med de bästa däcken för kommer en erfaren säljare att fråga dig om dina körvanor, vilka vägar du kör på samt - narutligtvis - din budget.

 

5  ODUBBAT ELLER DUBBAT 

Den däcktyp du behöver skiljer sig rejält åt beroende på var i Sverige du kör bil. 

Olika däcktypers prestanda är optimerade för vissa underlag, men när du är ute och kör så brukar underlagen variera. Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö.   

Vinterdäcken är också olika utformade beroende på tillverkare. Nordiska dubbfria däck är anpassade för snö och barmark i nordiska temperaturer, medan de centraleuropeiska dubbfria vinterdäcken är anpassade för högre temperaturer. De har också i allmänhet sämre egenskaper på snö än de nordiska vinterdäcken och är avsevärt sämre på is. 

En liten kompass på vägen…

 • Landsdel – Med antisladd – Utan antisladd
 • Norr – Dubbdäck – Dubbdäck
 • Mellan – Dubbfritt – Dubbdäck
 • Söder – Dubbfritt – Dubbdäck
 • Storstad – Dubbfritt – Dubbfritt

 

6  VINTERDÄCKSLAG

Mellan den 31 december och 31 mars är det lag i Sverige att bilen skall vara utrustad med vinterdäck då det råder vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet att köra med under tiden 1 oktober - 15 april men får även användas under annan tid om det befaras bli vinterväglag.
Om bilar med en totalvikt upp till 3500kg har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

 

7  EU-MÄRKNING AV DÄCK

Sedan 2012 finns det en regel inom EU att däck skall märkas med tre olika däckegenskaper: våtgrepp, bränsleekonomi samt däckljud. Med hjälp av denna märkning kan du enkelt jämföra olika däcks egenskaper. Dubbade vinterdäck är undantagna från denna regel. 

 • Våtgrepp: Klassat från A till G där A är bäst och G sämst. Ett G-klassat däck kan ha en bromsträcka i vått som är 18 meter längre än ett A-klassat däck vid på 80 km/t.
 • Bränsleekonomi: Klassat från A till G där A är bäst och G sämst. Skillnaden mellan A och G är ca 0,5 dl per mil. Ex. sänks bränsleförbrukningen från 0,75 liter per mil till 0,7. Vid 1500 mil per år blir besparingen ca 1000:-. Varje bokstav representerar  ca 0,1 dl i skillnad.
 • Däckljud: 1-3 ljudvågor som märkning, där en ljudvåg är bäst och 3 sämst. 3 ljudvågor uppfyller dagens EU krav medan 1-2 uppfyller framtida hårdare krav.

 

8  FLER FÖRSLAG!

Be säljaren om fler däckförslag! Du ska ha möjlighet att välja dina vinterdäck bland flera olika alternativ.

 

9  UNDVIK OLIKA DÄCK PÅ BILEN

Att ha olika sorters varumärken på däck på bilen är aldrig ett bra alternativ. Det kan påverka köregenskaperna för bilen och orsaka ojämn förslitning på däcken.

 

10 HÅLL BUDGETEN!

Det är en viktig aspekt när det gäller val av däck. Ta tid på dig och jämför priser och kvalitet för att få de bästa däcken för din bil och din plånbok!

 

 

För mer information boka en tid med en av våra exporter eller besök vår närmaste PointS verkstad!